PANDEMİDE GLUTENSİZ LEZZETLER

PANDEMİDE GLUTENSİZ LEZZETLER-2020
Bugün toplumumuzda kimilerimizin bir yaşam biçimi olarak kabul ettiği ancak yaşam biçimine dönüştürünceye kadar birçok aşamalardan geçerek kabullenebildiği bir hastalık var o da ÇÖLYAK…
İlk teşhis edildiğinde herkesin korkulu rüyası haline gelen fakat ömür boyu yapılan diyet sonucunda bireylerin sağlıklı olarak yaşamlarını devam ettirebildiği bir hastalık. 100 kişide 1 kişinin çölyak olduğu toplumumuzda glutensiz diyet konusunda titiz çalışmaların yapılmasının gerekliliğini vurgulamak isteriz.
Bilinen gerçek şu ki; önce ilk adım doğru teşhis, sonra bilinçli yapılan diyet sonucunda sağlıklı bir yaşam ve bunun da sonucunda en önemli nokta sosyal hayat çerçevesinde bu durumu topluma kabul ettirebilmek. Kanaatimizce tek amacımız bu olmalıdır. Toplum bilinçlenirse ve de sunulan bilgiyi uygularsa doğru ve emin adımlar atılır. Bu bilinci sağlamada çölyaklı bireylere büyük görevler düşmektedir. Hastalığın teşhisini doktorlarımız yapar ancak sosyal hayatta nasıl davranılacağı konusunda bilgiler çölyağı birebir yaşayan bireyler sayesinde paylaşılarak yaşam tarzına dönüştürülür.
Çölyak teşhisi konulduğunda bu yeni hayat tarzında en çok paylaşım glutensiz tarifler konusunda olmaktadır. Denenmiş tarifler elden ele dolaşarak çölyaklıların hayatını kolaylaştırmıştır. Ayrıca, derneğimizde her Cumartesi gerçekleştirdiğimiz glutensiz yaşam günlerinde tariflerin bir çoğu denenmiş ve de reçeteleri oluşturulmuştur. Glutensiz tarifler elden ele dolaşarak paylaşılmıştır.
Biliyorsunuz 2020 yılı 14 Martından itibaren dernek faaliyetlerimize PANDEMİ yüzünden ara vermek zorunda kaldık. Hepimiz evlerde karantinadaydık. Dış dünyayla bağlantımız kesildi. Çalışmalarımıza whatsup , e-posta ve sosyal medya gruplarımızda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle devam ettik. Zaman zaman yarışmalar, yardım etkinlikleri ile gündemimizi sıcak tutmayı ve birbirimizden kopmamayı hedefledik. Bu dönemde özellikle anneler çölyaklı çocukları , çölyaklı bireyler de kendileri için çok nefis glutensiz lezzetler ortaya çıkardılar ve gruplarda paylaşım yaptılar. Bizler de hem tarihe bu pandemi sürecini not düşmek hem de paylaşılan ve de “En iyi Glutensizi Ben Yaptım” yarışmamıza gönderilen tarifleri belgelemeyi amaçladık. Bu süreçte bizlere verdiğiniz destek ve anlayış ile gönderdiğiniz tarifler için hepinize çok teşekkür ediyor, Çölyak gönüllüsü Nuray Eryurt tarafından pdf’e aktarılarak düzenlenen ” Pandemi’de Glutensiz Lezzetler” adlı çalışmamızı siz çölyaklıların hizmetine sunuyoruz.
Umarız bu sıkıntılı süreç en kısa zamanda sona erer ve bu çalışma sadece anılarda bir belge olarak kalır. Sağlıklı, mutlu ve glutensiz günlerde görüşmek dileğiyle…. Sevgiyle ve dostlukla…
Şebnem Ercebeci Çınar
Çölyak Derneği Başkanı
Ankara, Eylül, 2020

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir