2017-2019 ÇÖLYAK DERNEĞİ YÖNETİM VE DENETLEME KURULU RAPORU

ÇÖLYAK DERNEĞİ 2017-2019 YÖNETİM KURULU RAPORU 

  1. Çölyak Derneği Olağan VII. Genel Kurul Toplantısı 20 mayıs Cumartesi saat : 13.00-15.00 Toros Sok:13/2 Sıhhıye/Ankara adresindeki dernek merkezinde yapılmıştır. YÖNETİM KURULU ASIL ÜYELER ŞEBNEM ERCEBECİ ÇINAR, YASEMİN İÇOĞLU, NAZAN VAROL, NURSEL KALAYCIOĞLU, METİN ERDEM, YEDEK ÜYELER ESİN ESEN, MELTEM ŞİMŞEK, TUĞBA OĞUZ, SEVİM BIYIKLI, EREM BARIŞ ŞAMİLOĞLU, DENETLEME KURULU ASIL ÜYELER BERRİN YÜCESOY, ZERRİN ONUR, NURTEN ÖZEK, ÜLKÜ BATUM , FATMA ŞİRİN SOLMAZ ,YEDEK ÜYELER UĞUR AKKUŞ DUYGU RAMAZAN, CEMİLE ERBAŞ, MELİHA AYDENİZ, GÜLHAN ÜNSAL olarak belirlenmiştir.

Genel Kurulda alınan kararlar: Yıllık aidatların  50 TL olarak  devam ettirilmesine, isteyenlerin makbuz karşılığında bağışta bulunabileceğine, banka hesabına para yatırabileceğine, ayrıca 2005’den beri aidatlarını ödeyemeyen üyelerimizi derneğe kazandırmak amacıyla tekrar üyeliklerini devam ettirebilmeleri için 2016-2017 aidatlarını ödemek kaydıyla geçmiş dönem aidatlarının affedilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir. Derneğin kira, stopaj,  elektrik  ve su giderlerinin ödenmesinde zorluklarla karşılaşıldığından kapanma  ve feshedilme tehlikesi nedeniyle bağış kaynaklarının aranmasına ve bu konuda destek ve yardımları başlatan Tuğba Şamiloğlu’nun  önerileri ve girişimleri sayesinde Garanti Bankası ile bir mutabakatın yapılmasına ve bu durumun gerçekleşmesi için gerekli çalışmaların ve işlemlerin başlatılmasına oybirliğiyle karar verilmiştir.

4 grup halinde sabah 8.00 akşam 23.00 arasında hizmet veren whatsup grubunun derneğe gerçek üyeliği olan ve üyelik sorumluluklarını yerine getiren üyelerle ayrı bir grup kurulmasına ve özellikle derneği birebir ilgilendiren durumların ve etkinliklerin haberdar edilmesine ve dernek üyeliğinin özendirici bir boyuta taşınmasına karar verilmiştir. Ayrıca  ,     gruplarda  çölyak dışında hiçbir paylaşım yapılmamasına siyasi ve dini içerikli mesajlar gönderilmemesine bu tür mesajları gönderenlerin gruptan çıkartılmasına karar verilmiştir.  Derneğimizin ikinci evimiz olduğu ve onu yürekten sahiplenmemiz gerektiği ve özellikle hafta sonları etkinlikler sonrası derneği temiz bir halde bırakarak terkedilmesi ve eksiklerinin her hafta tespit edilmesi vurgulanmıştır. Etkinliklere her üyenin katılmasını özellikle çocuğu çölyak olanların her cumartesi sosyal ve psikolojik gelişimleri açısından katılımının sağlanması konusuna dikkat çekilmiştir..   

  1. 20 Haziran 2017 Cemali Kafede Glutensiz İftar Yemeği
  2. 3Ağustos 2017 Sosyal medya mesajlarına verilen cevap
    Sevgili Çölyaklılar ve Çölyak Yakınları, çölyağa gönül verenler,

Sosyal medyada derneğimiz hakkında zaman zaman eleştiriler  ve haksız suçlamalara maruz kalabiliyoruz. 2004 yılından beri bilfiil hizmet veren bugüne kadar birçok başarıya ve çalışmaya imza atmış bir dernek olarak önceleri bizleri tanımadan yargılayan aşağıda bir örneğini verdiğimiz sözleri kaale almıyorduk. Ancak, bu durum son zamanlarda arttığı ve yanlış anlaşılmamıza yol açtığı için cevap hakkımızı kullanıyoruz. Bilindiği üzere dernekçilikte esas birebir yüz yüze karşılıklı olarak iletişime geçerek sorunlara hep beraber çözüm arama ya da daha önceden çözülmüş sorunları paylaşarak üyelere her konuda destek vermektir. Bizler her Cumartesi yaptığımız toplantılarda özellikle yeni teşhislere glutensiz hayata uymaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üyelerimizin de katılımıyla yeni dostluklar ve paylaşımlar ediniyoruz. Bu sebeple nasıl glutensiz diyet ömür boyu ise derneğimize üyelik ve kazanılan dostluklar da ömür boyu olmalıdır. Yeni teşhisler bilgileri öğrenip hayatlarına devam ediyorlar ancak acaba  ben bu hayata alıştım bana destek veren kişileri ziyaret edeyim benim de yapabileceğim bir şeyler vardır diye düşünüyorlar mı? Böyle düşünenlerin varlığı ile bu günlere gelebildik. Çalışmalarımızı devam ettirebildik. Dernek işi gönüllülük esasına dayanır. Maddi bir kaygı güdülmeksizin tamamen insani duygularla çalışmalarda bulunmak kendi gibi olan başkalarına yardım etmeyi ,  destek vermeyi, bilgileri paylaşmayı gerektirir. Bizlerin hesap verme ve de çalışmalarımızı denetleme merci Ankara Valiliği ve Dernekler Masası ve üyelerimizdir. Dernek tüzüğümüzün gereğini yerine getirerek  bugüne kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Defalarca da en iyi çalışan hizmet veren ve sorumluluklarını yerine getiren dernek olarak teşekkür aldık. Bu durumu niye gündeme getirdiğimizi düşüneceksiniz son günlerde Ankara Derneği uyuyor mu? Ankara Derneği ne yapıyor? Niye etkinliklerde yer almıyor gibi birtakım suçlamaya varacak eleştirilere özellikle de facebook hesaplarından oturdukları yerden ahkam kesen  bir kere dahi yüzünü görmediğimiz derneğe adımını bile atmamış kişiler tarafından yapılan suçlamalarla karşılaşıyoruz. Bunlara cevap yazmaya bile değer bulmuyoruz. Çünkü bizler sorumluluklarımızı biliyoruz. Kapımız herkese açık üye olsun ya da olmasın telefon eden, mail gönderen, kapımıza gelen herkese yardımcı oluyoruz. Zaman zaman kendi  işlerimizden dolayı bazı aksaklıklar yaşayabiliyoruz. Ama bunlar bir elin parmakları kadar az sayıdadır. Bir kere cevap yazamadık ya da telefonunu açmadık diye bizi kötü ilan edenleri kendi vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz.

 

Bilindiği üzere her gün çölyak adına birçok dernek kuruluyor özellikle son zamanlarda kurulan dernek sayısı 28′ e ulaştı. Her ilde bir ya da birkaç çölyak derneğinin kurulması sevindirici. Ancak, bu 28 derneğin çalışma ve iş disiplinleri birbirinden farklıdır. Bunun örneklerini görebiliyoruz. Dernek kuruluyor daha üyelerini toparlayıp kendi içerisinde sorumluluklar yerine getirilmeden birtakım mevzuat vb. konularda ahkam kesmeye başlanılıyor. Daha önce sanki hiç yapılmamış çalışmalar ve de etkinliklermiş gibi bugüne kadar yapılmış olanlar karalanmaya çalışılıyor. Her bölgede gerek belediye gerekse mülki idarelerin çölyak derneklerine bakışı farklıdır. Bunu örnekleriyle tespit edebiliyoruz. Çölyak Derneği -Ankara olarak hiçbir işletme, ticari kuruluş gibi maddi yatırım içerisinde yer almıyoruz. Derneğimizde birkaç ufak tefek yardım amaçlı alışverişin dışında ticari bir durum asla söz konusu olmamıştır. Derneğe, doğrudan üyelere ve derneğin fiziki ihtiyaçlarının dışında başkan ve yönetim kurulu üyelerine   şahsi hiçbir destek kabul edilmemiştir. Bizlerin kuralı budur. Bu kuralımız da derneğimiz devam ettiği sürece geçerliliğini koruyacaktır. Bu sebeple, son günlerde gündemde olan Meclis Çölyak Komisyonundaki çalışmalara derneğimiz fiilen katılmayı kabul etmemiştir. Ancak, Meclisteki Komisyon Başkanı, Milletvekili ve Derneğimizin de üyesi olan Komisyon sözcüsü Sayın Durmuş Ali Sarıkaya, tarafından aranılarak görüşler sorulmuş ve de Komisyonda kurumundan  görevlendirme yoluyla yer alması  Şebnem Ercebeci Çınar’a teklif edilmiştir. Daha sonra Sağlık Bakanlığı ve Ankara’daki durum tespitleri ile ilgili bilgiler Danışman Resul Reçper’e gönderilmiştir. Yani sanıldığı gibi Ankara’daki Çölyak Derneği uyumamakta   ancak ilgili merciler aradığında ve kendisine görüş sorulduğunda gerekli bilgileri hazırlayıp dosya halinde sunmaktadır. Sorumluluğu  üyelerine ve de idari makamlaradır. Ankara için sorumluluklarımız vardır diğer illerdeki dernekler bizi ilgilendirmemektedir tek ortak noktamız Çölyak’ tır. Prensiplerimiz farklıdır. Herkesin işleyişine saygımız sonsuzdur. Fakat bu oluşumların içerisinde yer almamak tercihimizdir. Çölyak adına her çalışmayı takipteyiz, bilgilenmeye devam ediyoruz ancak bunu sessiz ve derinden kendi kendimize kendi il sınırlarımız içerisinde yapmayı uygun buluyoruz. Her il kendisinden sorumludur. Bundan hareketle, durumu arz eder, sevgi ve saygılarımızı sunarız.

 

 

  1. 29 Eylül 2017 Gazi Üniversitesi Gastronomi ve Kültür Topluluğu ile bilgilendirme Toplantısı
  2. 07 Ekim 2017 Glutensiz Aşure Günü
  3. 21 Ekim 2017 Dernekte Glutensiz Lahmacun Günü
  4. 12 Kasım 2017 Çölyak Derneği 13 Yaşında Etkinliği
  5. 18 Kasım 2017 Dernekte Kolay Yufka Yapımı Öğretimi
  6. 25 Aralık 2017 Dernekte Yılbaşı Kutlaması
  7. 01-02 Mart 2018 Sağlık Bakanlığı Çölyak Çalıştayı
  8. 15 Mayıs 2018 Son Söz Gazetesi Derneğimizde
  9. 9 Mayıs 2018 Dünya Çölyak Günü Çölyaklı Kamil Uzgur Çölyak için Koştu ve İlkerim Kafe’de Glutensiz Kahvaltı Etkinliği
  10. 12 Mayıs 2018 Yılın Anneleri Plaket Töreni
  11. 19 Mayıs 2018 Flamingo Pastanesinde 19 Mayıs Etkinliği
  12. 23 Mayıs 2018 Çölyak Ramazan Yardım Paketlerinin Sunulması
  13. 26 Mayıs 2018 İlkerim Kafede Glutensiz İftar Yemeği
  14. Temmuz- Ağustos -Eylül –Çölyak Derneği Taşınma Telaşı
  15. 15 Ekim 2018 Çölyak Derneği Toros Sok. 5/a Saray Eczanesi’nin üst katına taşındı
  16. 12 Kasım 2018 Çölyak Derneği 14 Yaşında Etkinliği
  17. 15 Aralık 2018 Kayseri Milletvekili Çölyak Komisyonu Başkanı İsmail Tamer’in Derneğimizi Ziyareti
  18. 29 Aralık 2018 2018 ‘e Güle Güle Etkinliği
  19. 14 Ocak 2019 Sağlık Bakanlığı Beslenme Hareket Daire Başkanlığı Dr. Nazan Yardımcı’yı Ziyaret
  20. 19 Ocak 2019 Dernekte Karne Günü
  21. 26 Ocak 2019 Özler Döner’de Pilav Üstü Döner Etkinliği
  22. 07 Şubat 2019Aile Hekimleri ve Okullara Yönelik Çölyak Rehberi Yayımlandı
  23. 23 Şubat 2019 Nuhun Ankara Makarnası Mutfak Etkinliği
  24. 02 Mart 2019 Dernekte Glutensiz Profiterol Günü
  25. 16-17 Mart 2019Çölyak Federasyonu ve Çölyak Dernekleri Buluşması
  26. 13 Nisan 2019 Dernekte Glutensiz Lahmacun Günü
  27. 20 Nisan 2019 Dernekte Glutensiz Mantı Günü
  28. 23 Nisan 2019 Flamingo Pastanesi Glutensiz Waffle Etkinliği
  29. 23 Nisan 2019 Kantinciler Federasyonu Çölyak Bilgilendirmesi
  30. 2 Mayıs Glutensiz Bisiklet Turu Ankara’da Etkinliği , Anıtkabir ve TBMM Ziyareti, Çölyaklı çocuklara glütensiz hediye paketlerinin sunulması
  31. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü Derneğimiz Atakent İlkokulu’nda
  32. 10 Mayıs 2019 ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu Çölyak Kermesi ve Bağışı
  33. 11 Mayıs 2019 Yılın Anneleri Etkinliği ve Çölyak günü kutlaması.
  34. 17 Mayıs 2019 Özler Döner’de Glutensiz İftar

 

Yaptığımız faaliyetlerden de anlaşılacağı üzere amacımız çölyağı tanıtmak, üyelerimizi, çölyak ile ilgili bilgilendirmektir. Bu sebeple her Cumartesi saat:13.00-16.00 Toros sok 5/A (Saray Eczanesi’nin içinin üstü) (2019 Yılından itibaren eczanesinin üst katını bizlere kullanma izni veren Sayın İlksen Ceritoğlu Kurt’a teşekkür ediyoruz.) Sıhhıye’deki dernek adresimizde toplanıyoruz.  Yeni çölyaklıları bilgilendiriyor, dostluklarımızı pekiştiriyor ve de toplumda bizler de varız diyoruz. Birlik olduğumuz sürece sorunlarımızı aza indirebiliriz. Çözümlerini birlikte ararız. Bu sebeple Derneğimizin etkinliklerine, duyurularına ilgi göstermenizi rica ederiz. Bir elin nesi var iki elin sesi var sözünden hareketle bireysel değil toplu olarak sesimizi duyurmaya çalışmalıyız. İnternet ortamındaki yazışmalara, sorun çözümlerine, doktor gibi bilgi vermelere ya da yorum da bulunmaya dernek olarak karşıyız. Dernekçilik yüz yüze konuşarak, birbirini tanıyarak ve de özellikle çocukların bir araya gelerek sosyalleşmesiyle amacına yönelik çalışmaları hedefler. Bu sebeple dernek yönetiminden ve de denetiminden geçen çölyaklı birey glütensiz yaşama daha iyi uyum sağlar. Çoğu firmadan bilgileri bireysel değil dernek olarak istediğimizde yanıt alabiliyoruz. Bu sebeple derneğimizin denetimde ve kontrolünde olan her şeyi gönül rahatlığıyla benimseyebilirsiniz. Unutmamalıyız ki bizler her birimiz çölyağı birebir yaşayan ve de canı gönülden hisseden bireyleriz. Deneyimlerimizi paylaşmak, 2004’ den bu yana sürdürdüğümüz mücadelemizi devam ettirmek için buradayız. Gücümüz yettiğince de   yardıma ve desteğe hazırız. Sevgili Çölyaklılar ve Çölyak Derneğimizin değerli üyeleri , sizlere zaman zaman serzenişlerde bulunuyoruz. Bilindiği üzere 2004 yılında 8 kişi bir araya gelerek derneğimizi kurduk. Her şey bugünkü gibi değildi. Tek çeşit makarna, un ve bisküviden başka çölyaklıların  tüketebileceği bir şey yoktu. Bir yere gidip yemek yemek ya da yaş pasta , kurabiye almak bizler için ütopyaydı. Yeni teşhis edilen çölyaklılar bugün ne kadar şikayet ederlerse etsinler bugün bizlere göre çok daha şanslılar diye düşünüyoruz. Ürünlerimiz pahalı ancak az da olsa alabiliyoruz. İstediğimiz zaman da tüketebiliyoruz. Ankara için konuşuyorum en azından bir doğum günü ya da özel gün olduğunda glütensiz pasta alma imkanımız var. Bugün belki sayıları az ancak derneğimizin sürekli işletmeleri özendirmeye çalışması ve de sosyal sorumluluk çerçevesinde yer vermelerini istemesi sonucunda hizmet veriyorlar. Derneğimizin teftişleri ve gözleri her zaman üzerlerinde ve denetiminde oluyor. Sizlere çölyağı tanıtmak, özellikle çocukların ve gençlerin bu yaşam biçimiyle nasıl baş edebileceklerini öğretebilmek, bilgi ve deneyimleri paylaşmak için her Cumartesi saat:13.00-16.00 da dernekte glütensiz yaşam günü etkinlikleri düzenliyoruz. Sizlerin desteği ilgisi, çağrılarımıza kulak vermeniz sonucu bugüne kadar gelebildik. Çölyaklılara ve ailelerine  iyi hizmet verebilmek kapımızı çalan ve telefonumuzu çeviren herkese destek olabilmek için çalıştık. Çalışmaya da gücümüz yettiğince devam edeceğiz. Deneyimlerimizi paylaşmak, 2004’ den bu yana sürdürdüğümüz mücadelemizi devam ettirmek için buradayız. Gücümüz yettiğince de   yardıma ve desteğe  hazırız.

Çölyak Derneği+ Dostluk+ Arkadaşlık+ İyi niyet+ glütensiz diyet

ile varız.

Saygılarımızla25 MAYIS 2019  

ÇÖLYAK DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

 

 

 

ÇÖLYAK DERNEĞİ  2017-2019 DENETLEME  KURULU RAPORU

Dernek üyelik işlemleri usulüne uygun yapılmıştır.

Olağan Genel Kurul Çağrısı Yönetim Kurulu tarafından yapılmış ve usulüne uygundur.

Dernek faaliyetleri usulüne uygundur.

Yurtdışından yardım alınmamıştır.

Dernek defterleri ve kayıt yöntemleri usulüne uygundur.

Dernek tarafından bastırılan alındı belgeleri deftere işlenmiştir.

Dernek giderleri derneğin amacına uygun olarak dernek tüzüğü ve yönetim kurulu kararlarına istinaden yapılmıştır.

Eski alındı ve harcama belgeleri 5 yıl süre ile muhafaza edilmek üzere saklanmıştır.

Derneğin tuttuğu işletme defteri esasına göre gelir ve giderleri tespit edilmiştir.

Dernek Yetki belgeleri usulüne uygun düzenlenmiştir..

Alındı belgeleri yönetim kurulu kararıyla yetki verilen kişilerce düzenlenmiştir.

Dernek taşınma işlemleri sırasında boya , badana, tamir ve taşınma ücreti ile ilgili olarak 5.800TL’lik harcama yapıldığı görülmüştür.

Her Cumartesi dernekteki glütensiz yaşam günleri için yapılan harcamalar  ve derneğe yapılan bağışların deftere işlendiği tespit edilmiştir.

Ayrıca Ramazan ayı ve bayramlarda üyeler ve gönüllüler tarafından yapılan yardım, fitre ve zekatlar ile yardım paketleri oluşturulduğu ve ihtiyaç sahiplerine aktarıldığı tespit edilmiştir.

Bunun yanı sıra Dernek üye aidatlarının büyük bir kısmının ödenmediği tespit edilmiştir.

SONUÇ : Dernek faaliyetleri, dernek yönetmeliği ve dernek tüzüğünde bulunan hükümlere uygun olarak yürütülmüştür. Yönetim Kurulu’nun ibrasını arz ederiz.

 

BERRİN YÜCESOY                          ZERRİN ONUR                        NURTEN ÖZEK

 

 

 

 

 

Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir